Проект

Изгубеното Минало на Русе

Какъв проблем решаваме

Да възродим историята на Русе за младите поколения

Русе е град с богата история - особено модерната история, през която Русе е център на иновации, търговия и изкуство в България.
Нашите дейности са насочени към популяризирането и припомнянето на тези факти.
Свържете се с нас

„Изгубеното минало на Русе“ е проект, който възстановява виртуално сгради, които са разрушени или полуразрушени и вече не са част от архитектурния ансамбъл на град Русе.

За целта ние от сдружение „Градоред“ инвестираме много средства и усилия, за да проучим и съберем достатъчен брой архивен снимков материал, както и да намерим оригиналните чертежи на съответните сгради, за да могат днес те да бъдат разгледани и съпреживени в оригиналния им вид и размер. Виртуалният обход на всяка сграда е достъпен, както през сайта на сдружението, така и физически на мястото, на което е съществувала.

Всеки желаещ може да вземе очила под наем от Туристическия информационен център, за да направи една своеобразна разходка около сградата и да я разгледа в пълен детайл, все едно тя никога не е била събаряна.

Проектът е реализиран по програма “Знание и растеж” и финансиран от Фондация “Русе – град на свободния дух” и Фондация “Еконт”. Партньорски организации са Регионален исторически музей гр. Русе, община Русе, Държавен архив гр. Русе и Моторета - № 1 електрически скутер в България.

Забележителности към проект

Нашата визия

Да събудим града

"Градоред е младото гражданско общество на Русе, което проектира един по-щастлив и социално-раздвижен град."
Нашата визия

Медиите за нас

"Градоред е младото гражданско общество на Русе, което проектира един по-щастлив и социално-раздвижен град."
Нашата мисия

Да възродим историята на Русе за младите поколения