Забележителности
Архитектурни

Бирария Фишер

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

През 1880 година, чешкият музикант Йозеф Фишер пристига в Русе, заедно със семейството си и отваря ресторант с името “Фишер” в тогавашната махала “Голям Варош”.

В бирарията често свирел струнен оркестър и се организирали различни празненства, което било и причината  за негодувания от страна на живущите в района. След преместването си на ул. “Госпитална”, сградата била закупена от софиянци и преустроена в кино.

Историята гласи, че софийски предприемачи искали да си партнират с кино “Модерен театър”, но основателите му братя Цанкови отказват. Така през 1912 година, сградата на Йозеф Фишер бива закупена, за да се основе в нея второто за града кино “Аполо”. Филмите в него идвали директно от София, където предприемачите имали друг киносалон. 

До 2009 година, сградата просъществува като кино, макар и да е търпяла конструктивни преустройства и смяна на собственост. Киносалоните помещавани в нея са носили имената “Максим Горки” и “Роял”, като последното е името, с което русенци разпознават сградата и днес. 

През 2009 година сградата придобива съвременния си вид, като старата постройка е съборена и на нейно място е издигнат настоящият търговски комплекс “Роял”.

Част от Маршрути