Забележителности
Архитектурни

Хотел Ислях Хане

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Хотел Ислях Хане е построен през 1866 година по нареждане на самия Мидхад паша, които се грижи столицата на Дунавския вилает, Русе, да не отстъпва по удобства на големите европейските градове. 


Хотелът е оборудван с 32 стаи за гости, един салон, в който често се устройват театрални представления, балове и концерти, както и просторна градина, с впечатляваща гледка към река Дунав. Ислях Хане е изцяло обзаведен с виенски мебели и приема видни гости  някои, от които князе, консули, дипломати, търговци и индустриалци.


След Освобождението хотелът бил нает от Коста Гараш, унгарски сладкар, който се заселва в Русе през 1885 година. Тогава в съседство на хотел Ислях Хане, в сградата на бившето Управление на железниците, се помещава Княжеският дворец. Княз Александър Батенберг често посещавал резиденцията си в Русе. Някои от официалните си визити устройвал в съседния хотел Ислях Хане, където посрещал гости от ранга на крал Оскар II, княз Милан Обренович, крал Карол I. Вярва се, че именно в чест на някоя от официалните визити на княз Батенберг, Коста Гараш забърква емблематичната рецепта за едноименната торта „Гараш“. 


Дълги години хотел Ислях Хане е най-модерният хотел в град Русе. През 1907 година, обаче сградата се преустройва в русенско кметство, а по-късно и в девическо общежитие. През 90-те години сградата е съборена. 

Част от Маршрути