Забележителности
Архитектурни

Военен Клуб Фердинанд I

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

В заседанието си от 21 март 1889 г. Русенският общински съвет отпуска място за построяване на сграда за военно събрание над австрийската скеля (понтон), където по-рано е имало табия, с условието да се построи и градина за общо ползване от гражданите (ДА – Русе, ф. 4К,оп. 7, а.е.4, л.68-69).

Военният клуб е открит на 5 октомври 1890 г., за да обслужва нуждите на офицерите от Русенския гарнизон в мирно време като културен дом и библиотека и поддържа традицията на т.нар.„полково семейство“ – общество от офицерите и техните съпруги, под ръководството на командира на 5-ти пехотен Дунавски полк.

Военният клуб за времето си наподобява популярните през XIX век в Англия джентълменски клубове. В него се изнасят музикални и театрални представления, но баловете си остават най-силната емоция за русенци от началото на миналия век. Най-популярни са новогодишните балове и маскените балове по време на прочутите русенски карнавали.

Днес Военният клуб е в системата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ към Министерство на отбраната и продължава да развива социална, информационна и културно-художествена дейност. В двора му е изграден летен театър.

Източник за Военен клуб „Фердинанд I“: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути

No items found.