Забележителности
Архитектурни

Търговско-Индустриална Камара

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Първата българска търговска камара е основана в Русе през 1890 г. с председател Панайот Попов, индустриалец и кмет на Русе (1893-1894). Тя е организация с голямо влияние в икономиката на града. Районът на Камарата обхваща почти цяла Северна България.

На 14 април 1914 г. започва строителството на сградата на Камарата по проекта на арх. Никола Лазаров, който е автор и на Паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. Великолепната постройка е завършена през 1916  г. Фасадата на сградата е в стил МОДЕРН или  КРАЯ НА ВЕКА  с барокови елементи. В купола над главния вход е монтиран часовник, а вратата на централния вход е красиво оформена с метална розетка и крилата на Меркурий – богът на търговията.

Главната заслуга за обзавеждането на сградата е на председателя на Камарата от 1920 до 1938 г.  банкерът Атанас Буров. В сградата се помещават канцеларията и заседателните салони на Русенската търговско-индустриална камара до закриването й през 1948 г.

От 1954 г. в сградата е настанена Окръжната библиотека „Любен Каравелов“.

При главния вход е поставена паметна плоча на акад. Михаил Арнаудов, русенец, учен-фолклорист и литературен критик, който дарява личната си библиотека на Русенската библиотека „Любен Каравелов“. През 2007 на сградата е поставен  „ЗНАК ЗА ЕВРОПЕЙСКО НАСЛЕДСТВО“.

Източник за Търговско Индустриална Камара: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути