Забележителности
Архитектурни

Окръжно Управление

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Сградата на Окръжното управление е първата голяма обществена сграда в новата българска държава. Изградена през 1882 г. по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, назначен за главен архитект към Дирекцията за обществено строителство в София. Годината на строителството е отбелязана с римски цифри върху фасадата, заедно с името на княз Александър І Батенберг. Сградата е двуетажна. Завършва с мансарден покрив, покрит с ламарина. Към главния вход води двустранен подход за каляските, който сега е направен отново за лесен достъп на хора с физически увреждания. Заседателната зала, днес зала „Батенберг“, е застлана с фигурален паркет.

Сградата е известна като “Дворецът на Батенберг“, но никога не е била княжески дворец. На оригиналния архитектурен план е записано:“Здание на русчушкото окръжно управление“. В продължение на седем десетилетия е използвана за окръжно и областно управление. Тук са били кабинетите на такива администратори като Никола Обретенов, Александър Каназирски, Иван Ковачен, Иван Нешев, чието управление носи големи обществени ползи за Русе и региона.

През 1946 г. е премахнат металният държавен герб и сградата е предоставена на Русенския окръжен съд. След две десетилетия на пълно преустройство през 2007 г.  в сградата е настанен Русенския исторически музей.

Източник за Окръжно Управление: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути