Забележителности
Архитектурни

Банката на Братя Симеонови

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Банката на братя Симеонови е сграда с непреходна архитектурна стойност.  За проектант на сградата братята предприемачи избират младия недипломиран архитект Нигохос Бедросян, чийто талант и безспорни качества му носят признание и той получава свидетелство за правоспособност от Градския общински съвет. В строителството участват още арх.Иван Хайс и П.Гавалас. През 1895 г. зданието е завършено и много добре оформя ъгловото пространство между двете улици. На партера има магазини, а на първия и втория етаж – кантори. Сградата има естествено осветление от стъклен покрив. Вътрешните стълби са вити с изящен железен парапет, в който са вплетени растителни орнаменти и фантастичен змей с лъвска глава и крила. И трите фасади са симетрични и богато украсени със скулптури, маскарони, медальони и монограми, изработени от Гавалас и Лиритис.

Собствениците на сградата Иваница и Стефан Симеонови превръщат фамилната фирма в банка благодарение на предприемчивостта си и солидните политически и обществени контакти. Банката поема голяма част от плащанията по българските външни заеми. Успешните стопански проекти на Стефан Симеонов го превръщат в един от най-богатите и влиятелни хора в България. Чуждестранни интереси водят банката до фалит. Известно време в сградата се помещава Българска търговска банка и Апелативния съд. През 1928 г. сградата е купена от Русенската популярна банка. Днешният собственик на сградата е Банка ДСК.

Източник за банката на братя Симеонови: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути