Забележителности
Архитектурни

Търговска Сграда на Саркис Куюмджиян

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

През 1898 г., Нигохос Бедросян проектира внушителна търговска сграда за арменеца Саркис Куюмджиян – търговец на  текстил.

Сградата е разположена на  ул. “Отец Паисий” 2, като в оригиналния си вид се е състояла от шест самостоятелни магазина с галерии в пратера и складови помещения, разположени на първия етаж.

Саркис Куюмджиян се преселва от Цариград в Русе през 1892 г. заедно със семейството си. В годините, в които е живял тук, освен виден търговец на текстил е бил управител на Англо-българското акционерно дружество за производство на омбрели, както и член на управителния съвет на Барутно акционерно дружество “Цар Борис”.

Около 1910 г. се премества да живее в Англия и впоследствие отваря фабрика в Манчестър. Дарява голяма част от имуществото си в Русе на арменската църква в града, която и до ден-днешен се издържа от неговото наследство.

Най-малкият му син – Дикран, който е роден в Русе, е известен писател и сценарист в САЩ под псевдонима Майкъл Арлен.

В годините сградата е била използвана за шивашки работилници, канцеларии на различни учреждения, а понастоящем на партерния етаж се разполага механа “Чифлика”. И до ден-днешен в сградата се пазят мебели и вещи, собственост на видната фамилия Куюмджиян.

Източник: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути