Забележителности
Архитектурни

Сградата на Братя Бъклови

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

През 1911 г., братя Бъклови финансират построяване на здание за своята дейност. Проектът е връчен на инж. Геро Геров, който създава впечатляваща сграда на два етажа – къщата на братя Бъклови.

На партерния етаж е имало магазини, в които са търгували с разнообразни стоки, а на първия етаж се е помещавала Кредитно-търговска популярна банка, която е учредена от братята, за да подпомага търговската дейност на своите партньори.

Родът на семейство Бъклови произлиза от Велико Търново, но братята Димитър и Христо Бъклови избират Русе като проспериращ град за установяване на своята дейност. Първоначално се занимават с търговия на кожарски стоки и артикули, а с присъединяването на третия брат – Петър, стават представители и на известни марки шевни машини и велосипеди.  Бизнесът им процъфтява и отварят магазин на ул. Александровска, който добива огромна популярност. Откриват филиали на фирмата си в София, Варна и Пловдив и се превръщат в едни от стълбовете в българската икономика.

Голямата икономическа криза през 1929 г. довежда фирмата на братя Бъклови до фалит и те преустановяват своята дейност. Впоследствие в сградата се нанася универсален магазин на тогавашното предприятие Хоремаг (Хотели, ресторанти, магазини), а по-късно и известният магазин “1001 стоки”, с чието име е известна сградата и до днес. Понастоящем собствеността е частна, но се отдава за търговски и офис нужди.

Източник за къщата на братя Бъклови: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути