Забележителности
Архитектурни

Банката на Братя Бурови

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Банката на Бурови е построена през 1912 г. по проект на унгарския арх. Янович, а ръководител на строежа е инж. Геро Геров. Сградата е разположена на площ от 200 кв.м. и е изградена в стил неокласицизъм. Състои се от партер, два етажа и таван. Последният етаж е украсен с медальон и две барелефни женски фигури.

Цилиндричната ъглова част завършва с ламаринена кула и шпигел на върха. Пред витрините е имало красива желязна решетка, премахната при ремонт. В партера е била банковата зала, която сега е преустроена на магазин. Дълги години  в сградата е бил настанен Пенсионният отдел и в партера – закусвалня „Старата круша“.

Бурови е една от най-известните фамилии в България, дала на страната забележителни стопански и политически дейци. След Първата световна война банката в Русе се управлява от Атанас Буров, който има големи заслуги за развитието на града като председател на Русенската търговско-индустриална камара и основоположник на съвременното професионално образование в Русе.

Източник за Банката на Братя Бурови: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути