Забележителности
Архитектурни

Русенски Драматичен Театър

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

С великолепния си силует в центъра на град Русе Доходното здание, по-късно театър „Сава Огнянов“, е емблематична сграда от европейското архитектурно наследство на дунавския град и заедно с Паметника на Свободата са символите на Русе. През 1972 г. сградата е обявена в „Държавен вестник“ в списъка на русенското архитектурно-историческо наследство под №1, като обект с национално значение.

През 1896 г. Русенската община и училищното настоятелство вземат решение на отчужденото място на Хараламби Петков да построят Доходно здание (двуетажна сграда с магазини на долния етаж, а на горния – помещение за градската библиотека и един салон за представления и други нужди), което да носи приходи за издръжката на общинските училища.

Ръководството на строителството е възложено на архитектите Георг Ланг и Франц Щолц, а зидарските работи на майстора Петър Атанасов.

Строителството на Доходното здание не върви лесно. Постройката е разгъната асиметрично, защото върху парцела е построена преди това сградата на Андре Тюрио (хотел„Булевард“, по-късно хотел „Тетевен“). Южното крило не кореспондира със северното. Сградата се изгражда в края на някогашните турски гробища, превърнати в градска градина.

С биволски и волски коли са доставени камъни от кариерите в с. Красен. Седемте декоративни статуи, проектирани от арх. Петер Паул Бранг, не са одобрени и е възложено на арх. Тодор Петров да им придаде български характер. Те символизират съответно изкуството, науката, земеделието, търговията, отбраната, правосъдието. Характерният куполообразен покрив на сградата е увенчан от символа на търговията – крилатата фигура на Меркурий.

Постройката в общи линии е завършена през 1900 г. Интериорът на театралния салон е правен от учителя по рисуване в Русенската девическа гимназия Вацлав Трунечек и сценографа на Букурещкия театър Ромео Жером. Първите декори и завеси са изработка на италианския художник Квап, а сценичните мебели са подарени от русенски граждани. Образци за завеси и кулиси са изискани от Макс Хайгендорф от Виена. За металическите ложи, проектирани от арх. Едуард Винтер през 1900 г., не се намира изпълнител. Парната отоплителна инсталация е проектирана в Прага.

С тази сграда е свързана историята на Русенския драматичен театър, който от 1907 г. изнася представления в завършения салон, а от 1953 г. носи името на известния артист Сава Огнянов, прекарал ученическите си години в Русе. В Доходното здание на 27 ноември 1949 г. се поставя и първото оперно представление („Травиата“ на Джузепе Верди). През 1960 г. тук се провеждат и първите спектакли на кукления театър, настанен по-късно в бившия дворец на княз Александър I на улица „Княжеска“. От 1928 до 1954 г. в Доходното здание се помещава русенската библиотека, а по-късно и читалище„Зора“ (от 1955 до 1990 г.), както и Художествената галерия (до 1979 г.).

Магазини в Доходното здание, от чиито наеми се издържат русенските училища, имат известни търговци като Ангел Цветков и Херман Крьониг. Там е популярната бирария „Амброзия“. Няколко десетилетия на първия етаж е модерният ресторант „Приета“, най-скъпият в града, с балкон, обзаведен с червена мека мебел.

Източник: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути