Забележителности
Архитектурни

Къщата на Георги Мартинов

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Къщата е строена през 1900 г. от един от най-видните архитекти в Русе по онова време – Нигохос Бедросян. Намира се на ул. Константин Иречек 2, на ъгъла с ул. Александровска.

Сградата е образец за представителна къща на заможните русенци от края на XIX и началото на XX в. Постройката има два етажа -първият е отреден за търговската дейност на Георги Мартинов, а вторият – за негов дом.

Внушителната сграда е с три мансардни кули в различен стил, завършващи с ламаринено покритие, с красиви декорации от каменни гроздове. Навярно фактът, че на партерния етаж се е помещавал магазин “Лоза” има общо с инкрустирането на сградата.

На подовата мозайка при входа към горния етаж е изписана с латински букви думата SALVE. Този надпис присъства и в други русенски къщи, следвайки стара римска практика и означава поздрав към гостите на дома. Всички помещения са богато декорирани с растителни орнаменти, измислени градски и романтични пейзажи и митологични фигури, дело на италианския художник-декоратор Карло Франческони.

Георги Мартинов се установява в Русе през 1880 г. Занимава се с внос на метални и стоманени изделия от Германия, Австрия, Франция и Англия. По-известен е като кмет на Русе през периода 1902–1903 г. Има три дъщери.

Къщата на Георги Мартинов е откупена от общината през 1971 г. След грижлива реставрация започва да се ползва от Клуб на дейците на културата-Русе, който се помещава в нея и до днес.

Източник за Къщата на Георги Мартинов: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути