Забележителности
Архитектурни

Балканска Банка

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Сградата на Балканска банка (по-късно Българска кредитна банка) е построена през 1906 г. от известния русенски архитект Спирос Валсамаки по поръчка на братята Бебис.

Първоначално сградата е едноетажна постройка, предназначена за складове и кантори на житарската фирма на братята. След като в родната им Гърция обаче настъпват големите погроми, братята напускат Русе и имотът е откупен от Балканска банка. Основана през 1906 г. с основно френски и белгийски капитали, банката финансира изграждането на двете най-големи фабрики в Русе – кожарската и захарната. През 1911 г. сградата е надстроена с още един етаж, а през 1924 г. придобива вида на триетажна сграда, каквато е и до момента.

След тютюневата криза банката ликвидира чуждите си влогове и се слива с Франко-белгийската банка и напуска сградата. Тогава в нея се помества Българската кредитна банка. След Втората световна война сградата е окупирана от руснаците и в нея е открит Руски клуб с ресторант и лятна градина. Зданието също е било дом на известния ресторант “Бузлуджа”. След 1964 г. там се помещава Учителският дом и Киноклуб, като в някогашната градина се открива лятно-кино.

През 2018 г. сградата става общинска собственост и предстои реставрация.

Част от Маршрути