Забележителности
Архитектурни

Хотел Лондон

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Преди появата на хотел „Лондон“, сградата на ъгъла на ул. Църковна независимост и ул. Княжеска е построена поетапно. През 1901-1902 г., Стоян Хаджигенов купува апетитен парцел на ул. Църковна независимост. Там вече се оформял новия център на Русе и той ангажирал инж. Владимир Малчев да построи красива градска къща за търговеца.

В процесът на строене, къщата се сдобива и с нелегална пристройка от страна на ул. Княжеска, където търговецът си позволил да се разположи в съседния имот, чийто собственик отсъствал дълго от града. Втората част на сградата била изградена от архитект Едвин Пиетрицки. Така сградите оформили красива ъглова къща с богата орнаментика и добра свързаност помежду си.

През годините сградата сменя собствениците си няколкократно и основно се развива като хотел. Първо е наименована хотел “Швайцер”, а най-дълго е съществувала като хотел “Лондон”.

Собственикът на хотел “Лондон” се казвал Васил Ралчев – приселник от Тетевенско, който   придобива сградата през 1919 г. В нея устройва 17 хотелски стаи и сладкарница на приземния етаж.  Носят се легенди, че зад сладкарницата се преминавало към стая, в която се провеждали хазартни игри. Този тип дейност бил нелегален по онова време, но изключително привлекателен за богатите и известни русенци, които се събирали тихомълком там.  

След Втората световна война сградата се е ползвала от общинския радиоцентър, в нея се е помещавал клон на българските въздушни линии “ТАБСО”, по-късно българска гражданска авиация “Балкан”. Понастоящем  в нея се помещава банков клон.

Източник: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути

No items found.