Забележителности
Архитектурни

Бирарията на Марин Чолаков

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

През 1896 г. архитект Едвин Патрицки строи едноетажна сграда за търговеца Марин Чолаков на ул. Княжеска 41, по-късно в тази сграда се помещава първият киносалон в България.

Марин Чолаков е бил известен русенски търговец, който се занимавал с продажба на руска горчица, швейцарски сирена, холандски луковици на цветя, хайвер, сьомга, пушена риба, сушени гъби, карамел. Според източници на приземния етаж е имал бирария.

Бирарията на Марин Чолаков била сборно място на любознателни читатели, които намирали там европейски вестници като “Фигаро”, “Монд”, “Илюстрацион”. През 1897 г., само две години след премиерата на първата кинопрожекция на братя Люмиер в Париж, именно в тази сграда се провежда и първата за България публична кинопрожекция, с помощта на пътуващия кинематограф Георги Кузмич.

Едни от първите ленти, на които русенци били свидетели са: “Посрещането на влака”, “Излизането на работниците от фабриките”, както и първата комедия “Полетият поливач”. Те се организирали предимно от пътуващи кинематографи в различни кафенета, бирарии и хотели. Входът струвал само един лев. След Русе прожекциите се пренесли в София, Варна, Пловдив и по-големите градове на страната.

През 1911 г. Русе се сдобива с първия си истински киносалон – кино “Модерен театър”.

През годините сградата е била собственост на кожно-венерическия доктор Корабов, който я достроява с още един етаж. В момента в нея се помещава заведение “Кралска закуска”.

Източник за първият киносалон в България, бирарията на Марин Чолаков: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути