Забележителности
Архитектурни

Банка Гирдап

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

През 1881 г. в Русе е основана първата частна банка в България като Акционерно-спестително дружество с името „Гирдап“. Думата  е от турско-персийски произход и означава „мочурливо, трудно-проходимо място“. Това е представлявал днешният централен площад на града по онова време.

По време на своето съществуване „Гирдап“ е една от двете големи български банки, наред с Българската търговска банка, основана предимно с местен частен капитал. В Управителния съвет влизат едни от най-богатите русенски търговци и предприемачи. Банка  „Гирдап“ е тясно свързана с Народнолибералната партия. Дейността на банката нараства по време на стопанския възход на страната през първото десетилетие на ХХ век. След края на Световната война банката губи политическите си протекции и през 1924 г. съдът обявява „Гирдап“ в несъстоятелност.

През 1897 г. банката се сдобива със собствена сграда. Проектът е изготвен от инж. Самуил Данаилов. Сградата фигурира на илюстровани пощенски картички като важна архитектурна забележителност на Русе. През 1913 г. пожар унищожава мансардния етаж и след ремонта сградата е надстроена с още един етаж. Ъгловата фасада е увенчана от кула с часовник. „Под часовника“ е любимо място за срещи на русенци.

Източник за Гирдап – Първата Частна Банка в България: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути