Забележителности
Архитектурни

Гимназия Йосиф Вондрак

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Първият директор на гимназия Йосиф Вондрак полага основния камък на сегашната сграда през 1906 г. Столарското училище, както е известно в града, става популярно и извън пределите на страната, като участва на международни изложби:

-1906 г. – награда Гран-при и златен медал на изложението в Лондон;

-1935 г. – награда „Гран-при и златен медал на изложението в Бари, Италия;

-златни медали и почетни дипломи на изложенията в Лиеж и в Солун.

Учениците изработват прочутия кабинет в бяло за царския дворец в Евксиноград, мебелите от чуждестранни фурнири в края на 30-те години, спалните от пирамидален махагон, столовата от палисандрово дърво – шедьовър, създаден през 1920 г., кабинетите, направени от съчетание на ясен, коренища и орех. От началото на 40-те години на XX в. са дърворезбите на входната врата на църквата „Света Троица” (1930 г.), владишкият трон (1932 г.), иконостасът в църквата „Света Богородица” в Русе.

Тези успехи са постигнати под вещото ръководство на директора Йосиф Вондрак, чешки специалист по мебелно производство, който е роден на 5 октомври 1861 г. в гр. Бехине. Специализира мебелно производство в Линц, Австрия и работи като помощник-майстор в известни столарски фабрики във Виена.

След преместването на столарския отдел от Княжево в Русе през 1895 г. Йосиф Вондрак е назначен за негов управител-майстор, който ръководи практически занятия и преподава специално чертане.

Той е основател на русенското списание „Модерно столарство”. Към края на кариерата си дарява 20 000 лв. за учредяване на фонд „Йосиф Вондрак”, от който да се премират най-сполучливо изпълнените в български национален стил проекти.

Източник за Гимназия Йосиф Вондрак: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути

No items found.