Забележителности
Архитектурни

Къщата на Братя Боздуганови

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Боздугановата къща на ъгъла на ул. Александровска 62 и ул.проф. Асен Златаров е построена през 1923 г. по проект на арх. Сава Бобчев и арх. Чехларов.

Сава Бобчев е забележителен русенец, един от създателите на архитектурно-археологическата наука в България. По негови проекти в Русе е изградено читалище „Ангел Кънчев”, храм „Успение Пресветая Богородица” и др.

Сградата на Боздуганови е застроена на ъгъл, сполучливо подчертан с кула. На партера са били разположени 6 магазина, а над тях са обособени три самостоятелни апартамента за тримата братя Боздуганови.

През 1919 г. братя Боздуганови пристигат в Русе и отварят хан и кръчма близо до Хиподрума, продават вино на едро в цяла Северна България. През 1927 г. откриват конячната фабрика „Братя Боздуганови”, но няколко години по-късно се разделят. Никола, единият от братята, влиза в съдружие с Димитър и Енчо Рогожерови и през 1941 г. дружественият капитал на АД „Ром” достига 2 500 000 лв. Боздуганови имат акции и в Содолимонаденото дружество „Свети Трифон”, и в Русенката лозаро-винарска кооперация „Грозд”.

Наследник на известния род е русенският интелектуалец Никола Боздуганов (31.10.1924, Русе-2006, Русе), който до края на живота си живее в тази къща. Завършил Юридическия факултет на Софийския университет и Театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в продължение на 27 години работи като оркестрант- цигулар в Русенския симфоничен оркестър. Сътрудничи на столични и провинциални издания с литературна, театрална и музикална критика.

Източник: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути

No items found.