Забележителности
Архитектурни

Къщата на Никола Обретенов

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

В началото на XVIII в. родителите на Баба Тонка Обретенова се преселват от с. Червен в Русе и купуват къща на днешната ул.Чавдар войвода №35. Когато през 1831 г. Тонка и Тихо Обретенови се женят, продават къщата и купуват друго дворно място на дунавския бряг.

В този дом Баба Тонка отглежда децата си, тук е създаден Русенският революционен комитет и се укриват документи и оръжие, тук през лятото на 1878 г. живее Захари Стоянов и пише „Записки по българските въстания”.

Сградата, която всички русенци знаят като музей „Баба Тонка” на бул.Придунавски 16 е построена през 1908 г. от Никола Обретенов. В нея са живяли Никола Обретенов със съпругата си Димитра, дъщеря им Тонка и зет им Нико Просеничков с двете им деца – Лиляна и Милкана. В този дом Никола посреща съратниците си Стоян Заимов и Димитър Тодоров-Димитрото, учените Михаил Арнаудов и Димитър Страшимиров, журналисти, писатели и общественици. Постепенно къщата на Никола Обретенов се превръща в своеобразен музей. Ученици от цялата страна пристигат в Русе да посетят Ботевия четник и да чуят автентичния му разказ за национално-освободителните борби и за легендарната му майка.

Никола Обретенов умира през 1939 г. след активна и дълга обществено-политическа дейност преди и след Освобождението. Съпругата му Димитра умира по време на бомбардировките над Русе през лятото на 1944 г. Превратът на 9. септември 1944 г. и последвалите трагични събития прекършват живота в този дом.

Източник за Къщата на Никола Обретенов: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути