Забележителности
Архитектурни

Модна Къща Чикаго

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

През 1896 г. на ул.Пирот 5 Иван Майор проектира сграда за семейство Соломон и Розали Блаущайн.

Соломон Блаущайн е известен търговец, който натрупва богатството си благодарение на огромната си колекция пощенски марки, която представя на изложение в Чикаго. Там той впечатлява самия Алеко Константинов, който по-късно го включва в едноименния си пътепис “До Чикаго и назад”.

Със спечелените пари заедно със съпругата си отварят хотел в зданието на ул. Пирот, носещ името “Букурещ”. Той бързо се превръща в любимо място за забавление на жителите и гостите на града. В него собствениците обособяват кабаре и канят певци и танцьори от цяла Европа. Има данни, че в хотела е бил разположен първият асансьор в страната, монтиран по американски образец. Поради липсата на електричество, асансьорът бил задвижван с помощта на четирима силни мъже.

Хотелът просъществува само четири години в сградата, след което там се разполага фирменият магазин за шапки “При Чикаго”, собственост на съпругата на Соломон. Модната къща на Розали Блаущайн присъства като първата българска и една от най-крупните производители на дамски и детски шапки. Марката разполага с магазини освен в Русе, в София и в Плевен.

И до днес на входа на сградата стоят инициалите на семейство Соломон и Розали Блаущайн – СРБ. Понастоящем там функционира ресторант “Асансьора”, в който могат да се видят снимки на сградата от времето на нейното построяване.

Източник за Модна Къща „Чикаго“: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути