Забележителности
Архитектурни

Къщата на Калиопа

Тип място
This is some text
Работно време
Included
Not Included
Средна цена
This is some text
Маршрути
3 Маршрута

Къщата, в която се намира Музеят на градския бит (бул.Цар Фердинанд 2), е построена от майстор Уста Йордан около 1862 -1866 г. В нея се е помещавало Пруското консулство в Русчук, открито през есента на 1853 г., с консул д-р Мориц Калиш, който работи в града до началото на войната през 1877 г. Къщата е собственост на красивата съпруга на консула Катерина, която русенци наричали Калиопа.

Градската легенда гласи, че в нея е бил влюбен валията Мидхат паша, който търсел начин да й подари къщата, без да дава повод на злите езици да обсъждат тяхната връзка. За тази цел пашата организирал състезание за русчушките дами – стрелба по гълъби. Оръжието на конкурентките е било заредено с халосни патрони, а скрито заптие е стреляло едновременно с Калиопа, за да бъде победата й сигурна. Така възлюбената на Мидхат паша публично печели къщата, където те тайно продължавали да се срещат.

През 1881 г. русенският търговец Стефан Камбуров купува къщата от Катерина Калиш и наема австрийския художник Карл Шауерсберг да направи фреските по стените и таваните на втория етаж. Стефан Камбуров е родом от Търново и е търговец в Цариград, където взема активно участие в борбата за църковна независимост. Той е участник и в първия български Църковно- народен събор в Цариград на 23. февруари 1871 г.

Източник за Къщата на Катерина „Калиопа“ Калиш: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.

Част от Маршрути