16/4/2021

Торта Гараш - от Русе към Света

Основател

Десислава Тодорова

Звучи невероятно за малък град като Русе, но той е място, от което много хубави неща са поставили своето начало.  Торта Гараш е само едно от тях.


Нейният създател е Коста Гараш, австроунгарец, който през 1885 г. се премества да живее и работи в Русе (тогава Русчук). Той е главен сладкар, а по-късно и управител на хотела Ислях Хане – един от най-емблематичните хотели по онова време.


Ислях Хане е бил построен през 1866г. на сегашната улица Княжеска, в близост до Кукления театър (преди управление на железницата и Австрийско консулство). След като Русе бива обявен за главен град на Дунавския вилает, тогавашният му управник Мидхат паша, решава, че града има нужда от хотел, който е достатъчно представителен, за да посреща нарастналия интерес на чуждестранните туристи към Русе.


Ислях Хане е превъплащението на аристократизма и лукса по онова време. Двуетажната сграда в изцяло европейски стил, разполагала с 32 стаи, голям салон, ресторант, кафе-сладкарница и прекрасна цветна градина с изглед към река Дунав.


Салонът бил място, в което се случвали много тържества, балове и сватби. Самият княз Александър Батенберг посрещал там своите гости. В хотелът често отсядали короновани особи, благородници, дипломати и видни личности.


Ресторантът предлагал европейски блюда, прекрасни френски вина, сервирани в кристал и позлатени сервизи, донесени от Виена. Сладкарницата била любимо място на русенския елит, където гостите можели да се насладят на кафе-шварц и невероятни сладки изкушения.  Именно от там води началото си рецептата за познатата ни днес торта Гараш.


Тя най-вероятно била забъркана в чест на княз Батенберг или за някое от събитията, които той устройвал в хотела.


Коста Гараш напуска Русе, заедно със съпругата си Елена около 1900 година. Той заминава за София, където поема управлението на друг виден хотел “Йохан Панах”. Там също успява да направи име като прекрасен сладкар и софианци се радват на вкусните торти, които Гараш предлага, в продължение на близо две десетилетия.


Макар и да изкарва последните си години в София, Коста Гараш е погребан в Русе, а оригиналната рецепта се пази до ден днешен в Исторически музей.


Понастоящем само няколко руснски заведения предлагат торта Гараш като част от своето меню. Нашият фаворит е в ресторант Опиум.

Свързани места

Нашата мисия

Да възродим историята на Русе за младите поколения