Проект

Русе – град със значение

Какъв проблем решаваме

Да възродим историята на Русе за младите поколения

Русе е град с богата история - особено модерната история, през която Русе е център на иновации, търговия и изкуство в България.
Нашите дейности са насочени към популяризирането и припомнянето на тези факти.
Свържете се с нас

Архитектурата на Русе е една важна част от културното наследство на града и страната. Тя пази истории за видни личности и събития, които остават неразказани за посетителите на града, а често и за собствените й граждани.

Проектът “Градоред. Русе – град със значение”, селектира емблематични русенски сгради с помощта на местни историци, наместници и туристически гидове. Историята на всяка една сграда е разказана в кратко четиво и налична на пет езика – български, английски, немски, руски и румънски.

На всяка една от сградите е поставена табела с QR-код. Минувачите имат възможност да сканират кода със своя телефон и да бъдат отведени до кратка история на сградата от нейното построяване до днес. Сградите, които са обект на нашето проучване са както с национално, така и с местно значение. Някои от тях са домове на видни русенски фамилии и/или седалища на важни бизнеси, които изиграват важна роля в развитието на Русе като индустриален и културен център.

Проектът е реализиран по програма “Знание и растеж” и финансиран от Фондация “Русе – град на свободния дух” и Фондация “Еконт”. Партньорски организации са клуб “Мечтание”, Регионален исторически музей, Английска гимназия “Гео Милев” и Моторета - № 1 електрически скутер в България.

Забележителности към проект

No items found.
Нашата визия

Да събудим града

"Градоред е младото гражданско общество на Русе, което проектира един по-щастлив и социално-раздвижен град."
Нашата визия

Медиите за нас

"Градоред е младото гражданско общество на Русе, което проектира един по-щастлив и социално-раздвижен град."
Нашата мисия

Да възродим историята на Русе за младите поколения