25/1/2022

ОУ „Отец Паисий”  –  училището с история от XIX век

Градоредец

Михаела Георгиева

Центърът на „Малката Виена” е любимо място на поколения русенци и бързо става такова за (не)случайните посетители на града. Мнозина от тези, които не са свикнали със старата архитектура на Русе, биват впечатлени от различните епохи, културни влияния и личности, оставили своя подпис на сградите в Русе. 

Обект на възхищение са старите училища, някои от които са построени още през XIX век, когато крайдунавският град е бил важен културен и икономически център. Днес те пазят своята история не само в училищните архиви, но и като я предават писмено и устно на своите ученици. 

Пред сградата на едно от училищата на центъра се издига първият в България паметник на Паисий Хилендарски, изграден в периода 1932-1934 г. от русенския скулптор Владимир Владимиров.

Основно училище „Отец Паисий” е едно от тези, които привличат и погледа, заради старинния си вид, и интереса на по-любознателната душа, която иска да вникне в миналото на учебното заведение. Както вече бе подсказано, то е разположено в центъра на града. Днес от двора на училището се чува глъч на паисиевци от първи до седми клас.

Снимка: Училищен архив на ОУ Отец Паисий”

(Не)забравеният благодетел Ангел Николаевич Хаджиоглу (1786-1856)


През 1866 година жителите от новозаселените крайни махали Войводова, Мечка и Крайненска си поставят амбициозната цел да намерят начин да образоват децата си. С много усилия успяват да получат разрешение от тогавашната османска власт да построят и основат свое училище. 

Т. нар. Крайненско училище е плод на тяхната кауза . В действителност школото, чийто наследник днес е „Отец Паисий”, е построено в периода 1866-1867 година. В началото то се е помещавало в къщата на изгонения от Русе гръцки владика Синесий.

Историята на учебното заведение е неразривно свързана с личността на търговеца Ангел Николаевич Хаджиоглу (1786-1856). Той е сравнително непознат за русенската общественост и информацията за него е оскъдна, но неговото дело през Българското възраждане оставя силен обществен отпечатък. Тогава голяма част от българите, натрупали състояние, решават да ги даряват за просветата на българските деца.

Интересен факт е, че през 1844 г. Ангел Хаджиоглу заплаща съставянето на т.нар. „Български буквар”  – учебно пособие, имащо немалка роля през съответния исторически период. Автор на буквара е Георги Попилев Бусилин, студент в Московския университет, по това време издържан от Ангел Хаджиоглу. 

Букварът може да бъде намерен като „Български”, „Хаджиоглув”, „Бусилински”, „Русчушки”. На оригиналната корица е посочено, че е издаден с иждивение на купеца от Москвада се раздаде дар учащим юношам, из града Русчук, че трябва . 2450 буквара са изпратени до различни училища, като 350 от тях са за Русчук*.

Още приживе Ангел Хаджиоглу дарява 20 000 сребърни рубли на Русчушката община за построяване на момчешко и момичешко училище. Той оставя като завещание още 100 000 турски гроша и 110 000 фунта стерлинги. 

Така Ангел Хаджиоглу се превръща в основоположник на дарителската традиция в учебното заведение, която продължава и до днес.

Училището - история, знаме, химн


По онова време училището е най-добре обзаведеното в града. В него кабинетите са оборудвани с големи черни дъски, електрически звънци, двуместни чинове, пердета, абажури…

През 1908 г. старокрайненското училище е съборено и на негово място е построено ново училище, наречено „Отец Паисий“. Тринадесет години по-късно училище „Отец Паисий“ се обособява самостоятелно като начално, а „Ангел Хаджиоглу“ – като прогимназиално. До 1923 г. Първа мъжка прогимназия става Първа смесена прогимназия „Ангел Хаджиоглу“.

Снимка: Училищен архив на ОУ „Отец Паисий”

На патронния празник през 1936 г. се освещава тържествено училищното знаме по инициатива на дейната учителка Н. Драгнева. На лицевата му страна е избродиран букварът, издаден от Ангел Хаджиоглу, а на гърба си има кръст и инициалите на дарителя.

Похвала: Училищен архив на ОУ Отец Паисий”

През 30-те г. на XX авторката на детски пиеси Екатерина Манчева пише своя Марш на Първа прогимназия „Ангел Хаджиоглу“. Това е първият химн на училището, публикуван  през 1936 г. във вестник „Ученическа дума“.

Настоящият химн на училището носи заглавието „Потомци на Паисий”. Музиката е дело на Иван Осенов, дългогодишен учител по музика, а текстът е на Йордан Йорданов. 


„Ний горди сме със своя родов корен, 

сърцата ни той с вяра озари.

Науката врати ще ни отвори

и свойте плодове ще ни дари."


От Михаела Георгиева, 

Бивш възпитаник на училището

Използвани исторически и снимкови материали: Личен архив на ОУ „Отец Паисий”

*Русчук - Едно от старите имена на град Русе.

Свързани места

No items found.
Нашата мисия

Да възродим историята на Русе за младите поколения